OpenSignal : Kelajuan Internet Selular Malaysia Kekal Antara Paling Perlahan Di Dunia 1
in

OpenSignal : Kelajuan Internet Selular Malaysia Kekal Antara Paling Perlahan Di Dunia

Tahun ini rangkaian 5G mula dilancarkan di beberapa negara seperti Korea Selatan dan Amerika Syarikat. Selari dengan pengenalan rangkaian selular generasi baharu, OpenSignal telah mengeluarkan senarai kelajuan muat turun dan muat naik menerusi capaian Internet selular di 87 negara utama dunia,.

Kita mulakan dengan berita baik terlebih dahulu. Malaysia kini di tangga ke-42 dalam senarai kelajuan muat turun berbanding tangga ke-54 pada Oktober tahun lalu. Kelajuan muat turun purata di Malaysia ialah 11.5 Mbps berbanding 10.21 Mbps sebelum ini. Dari segi kelajuan muat turun pula, Malaysia di tangga ke-56 dengan kelajuan purata 4.6 Mbps.

OpenSignal : Kelajuan Internet Selular Malaysia Kekal Antara Paling Perlahan Di Dunia 2

Korea Selatan masih kekal di tangga teratas dengan kelajuan muat turun purata 52.4 Mbps diikuti oleh Norway (48.2 Mbps), Kanada (42.5 Mbps), Belanda (42.4 Mbps) dan Singapura (39.3 Mbps). Korea Selatan ialah negara pertama di dunia yang mampu memberikan kelajuan purata internat selular melangkaui 50 Mbps.

Untuk rantau Asia Tenggara, Myanmar (16.0 Mbps) ialah negara kedua terpantas diikuti oleh Vietnam (14.1 Mbps), Malaysia (11.5 Mbps), Filipina (7.0 Mbps), Indonesia (6.9 Mbps), Thailand (5.7 Mbps) dan Kemboja (5.6 Mbps).

Pautan: The State of Mobile Network Experience – OpenSignal

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

T-Series Kini Disahkan Akaun YouTube Pertama Dengan 100 Juta Langganan 11

T-Series Kini Disahkan Akaun YouTube Pertama Dengan 100 Juta Langganan

Tonton Video Teaser Trailer Pertama Filem ‘Rambo: Last Blood’ 12

Tonton Video Teaser Trailer Pertama Filem ‘Rambo: Last Blood’